Banff THI - Gordon's Granaries, High Shore

Conversion of disused granary into a flatted courtyard development containing 9 one, two and three bedroom flats

The former granary buildings date to the Late 17th Century/ Early 18th Century (category B Listed), and were originally U-shaped in plan with the courtyard having been infilled later. The block is three-storeyed, rendered, and at its East end comprises three gabled bays (each six bays long) with slate roofs orientated West to East. Other features include coped skews and chimney stacks, a slate-hung elevator tower at the West end above the grain-dressing plant, and a steel-framed canopy at the East end to protect dispatch and delivery. It occupies a seafront position, adjacent to St Mary’s Churchyard, within the Conservation area, and along with the 6 Deveronside project aims to regenerate this former industrial zone of Banff.

Project Completion

This project proved to be a complex challenge. It suffered several delays to completion and Heritage Lottery Fund advanced several extensions of time in order to maximise grant assistance. The entire THI scheme was extended to 31st December 2012 to accommodate completion of this project. By 30th November 2012, the project was substantially complete, with occupation of the first units anticipated in early 2013.

Click on the images below to view descriptions.

BHI Project

Property in 1986 Interior Rear Elevation Side Elevation Gable Completed Project
Property in 1986Property in 1986

Property in 1986

Photos show the site as it was in 1986, complete with timber ‘awning’ over the entranceway.

Interior

Interior

Interior views of the granaries in the present state showing the internal timber structure.

Rear Elevation

Rear Elevation

The left hand image is a view rear elevation facing onto High Shore, showing the ridge slated cupola which housed a hoisting mechanism. Damage can be seen to the lime harling and timber window surrounds.

Side ElevationSide Elevation

Side Elevation

The side elevation of the granaries with boarded up windows. It is hoped that many of the original features can be retained during the redevelopment of the property.

Gable End

Gable End

A view of the gable end of the granaries as they are today. The windows have been boarded up and the timber ‘awning’ removed.

Gable EndGable End

Completed Project

A view of the Completed Project

 

 

Help us improve